Budowa pieca chlebowego

Dla wielu marzeniem jest wybudowanie pieca chlebowego. Inaczej nazywa się go również piecem do pizzy opalanej drewnem. Można go zainstalować zarówno w przydomowym ogrodzie lub w kuchni jeżeli jest ona odpowiednio przestronna. Taka konstrukcja nie jest mała, potrzebuje dużo miejsca, dlatego też większość decyduje się na wybudowanie go w ogrodzie lub na tarasie.

Zalety pieca do wypiekania chleba i pizzy

piec chlebowy i do pizzyIstnieją dwie techniki budowy takiego pieca – można go wykonać samodzielnie lub z gotowych elementów. W zależności od tego ile miejsca chcemy na niego przeznaczyć piec może pomieścić różne ilości placków pizzy lub bochenków chleba. Wiele osób decyduje się na wybudowanie pieca samodzielnie. Należy wówczas zacząć od projektu. Piec chlebowy i do pizzy należy zaprojektować bardzo szczegółowo i powinno się dokładnie obliczyć ilość potrzebnych materiałów. Kolejnym etapem jest przygotowanie miejsca pod budowę. Nie można go stawiać bezpośrednio na gruncie, ponieważ będzie narażony na działanie wilgoci lub osunięcie się całej konstrukcji. Najlepiej jest wylać na podłoże kilkudziesięciocentymetrową warstwę betonu. Beton tworzy stabilną konstrukcję, na której wykłada się cegłę lub płytki szamotowe. Całość uzyska wówczas oryginalnego wyglądu. Podstawa posiada z jednej strony otwartą komorę, która pełni funkcję paleniska oraz ułatwia obsługę. Ta pusta przestrzeń może również służyć do przechowywania drewna. Do budowy zaleca się wykorzystanie betonowych bloczków ułożonych w kształt podkowy lub płyt szamotowych. Płyta pod komorę, która będzie pełniła podstawę paleniska musi być wytrzymała i przede wszystkim ogniotrwała. Materiał musi być również szybko nagrzewający oraz długo trzymający ciepło. Można ją kupić gotową płytę lub wymurować ją z cegły szamotowej. Kluczowym elementem jest komora paleniska i to od jej prawidłowego wykonania zależeć będzie efektywność i wydajność całego pieca. Wewnętrzna komora powinna mieć kształt owalu lub jaja. Ułatwi to przepływ powietrza, a temperatura będzie się równomiernie rozkładała. Prace wykończeniowe polegają na zamontowaniu drzwiczek do komory, zamontowanie komina odprowadzającego dym na zewnątrz oraz izolacja termiczna.

 

Taki piec jest rozwiązaniem posiadającym wiele zalet. Jeżeli zamontuje się go w kuchni uzyska się dodatkowe źródło ciepła, które jest znacznie tańsze w eksploatacji niż piekarnik elektryczny. Na zewnątrz ta elegancka i bardzo dekoracyjna konstrukcja upiększy ogród lub taras. Nadaje się on nie tylko do pieczenia chleba i pizzy, ale również do przygotowywania różnych pysznych dań. Czas ich przygotowania jest o wiele krótszy niż w piekarniku, a potrawy charakteryzują się mocnym smakiem i aromatem.