Cechy ziemniaków na chipsy

Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysoką opłacalnością. Jednak aby tak było potrzebny jest wkład co do samego surowca oraz dobre praktyki produkcyjne gwarantujące sukces wyprodukowanej żywności na potrzeby konsumentów.

Jaką wybrać odmianę ziemniaka na chipsy?

ziemniaki na chipsyAby wybrać odpowiedni surowiec do produkcji żywności musimy posłużyć się nie tylko kosztami ale przede wszystkim jakością. Jeśli chodzi o produkcję chipsów, Polska jest krajem, który zajmuje jeszcze dalekie miejsce w ich produkcji. Najwięcej ziemniaków jest przetwarzanych na chipsy w Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Jednak w naszym kraju nieustannie zwiększa się zapotrzebowanie na ich produkcję i powstaje coraz więcej zakładów zajmujących się ich produkcją. Do najważniejszych cech jakie muszą spełniać ziemniaki na chipsy są: kształt i regularność, odpowiednia wielkość, zawartość suchej masy i skrobi, mała zawartość cukrów redukujących sumy cukrów, mała skłonność do ciemnienia miąższu, płytko osadzone oczka. Chipsy muszą zawierać suchej masy około 25 procent. Zawartość cukrów nie powinna przekraczać 0,15 procent w świeżej masie. Te cechy wpływają przede wszystkim na smak wytwarzanego produktu i jego podaż dla konsumentów. Mogą powodować niedopuszczalny, gorzkawy smak chipsów. W Polsce są zarejestrowane odmiany do przetwórstwa i nie jest ich wcale mało. Pochodzą jednak z zagranicznych hodowli, np. z Holandii. Odmiany polskie nie mają zbyt dużego znaczenia.

Ocenę przydatności surowca do przetwórstwa przechodzi się wieloetapowo. Najpierw u samego hodowcy, później w ośrodkach badania odmian, ale najważniejsza jest ocena samych konsumentów do których trafia finalnie produkt. Najwięcej eksportuje się gotowych produktów z Polski do innych krajów Unii Europejskiej.