Małe warzywa do dekoracji

Zdrowe posiłki powinny być normą dla każdego człowieka, bo w nich dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Pod względem jedzenia, wszyscy jesteśmy wzrokowcami i chętnie sięgamy po to, co ładnie wygląda. 

Czy spożywanie mini warzyw jest zdrowe?  

mini warzywaPowszechnie się uważa, że warzywa muszą być duże, bo tylko takie są zdrowe. Jest to nieprawdą, ponieważ istnieje wiele odmian, które mają różną wielkość, kolor i smak, tego samego warzywa. Mała marchewka w rozmiarze dwóch, trzech, centymetrów wygląda bardzo kusząco i smakowicie. Mini warzywa są głównie stosowane w restauracjach, gdyż możemy je kupić już obrane i wystarczy je ugotować, lub poddać procesowi termicznemu. Zawierają one tyle samo witamin co warzywa w normalnych rozmiarach. Są to specjalne odmiany, które rosną tylko do określonych rozmiarów, lub po prostu zbieramy je dużo wcześniej niż inne odmiany. Do najpopularniejszych mini warzyw należy marchewka, kukurydza, patisony, czy pomidorki koktajlowe. Możemy je samodzielnie uprawiać w swoim ogródku, albo w doniczce na balkonie. Mogą być sadzone i zbierane przez cały rok. Najczęściej po dwóch, trzech tygodniach od zasilania, możemy zbierać plony. Po takie warzywa najczęściej sięgają rodzice małych dzieci, gdyż dla nich takie małe porcję są atrakcyjne wizualnie i chętniej je jedzą w porównaniu do warzyw w klasycznym rozmiarze. Takie produkty możemy stosować jako przekąski w ciągu dnia i zabierać że sobą do pracy, albo dawać dzieciom do szkoły. 

Malutkie odmiany warzyw możemy kupić jako świeże produkty na placach targowych, w sklepach spożywczych, lub w marketach. Dostaniemy je także w wersji mrożonej i takie na dłużej zachowają świeżość, gdyż są zamrażane zaraz po zbiorze i nie tracą swoich wartości.