Przejdź do treści

Moja receptura na wino owocowe

Doskonałym sposobem w wielu przypadkach jeżeli chodzi o skuteczne zdobywanie wiedzy może być nie tylko biegnę przyswajanie wiedzy teoretycznej dostępnej w różnych źródłach, ale również podejmowanie określonych prób na własną rękę. Tym bardziej że pozwala to na indywidualne modyfikowanie konkretnych produktów i nie tylko. Tak na przykład można postępować z winami owocowymi tworząc przy okazji coś naprawdę wyjątkowego.

Etap przygotowań owoców do wina

produkcja wina owocowegoW pierwszej kolejności chciałbym jednak wyjaśnić, że z teorii i praktyki doskonale wiem, że tak zwane wina owocowe mogą teraz w gospodarstwie domowym powstawać z owoców należących do naprawdę różnych gatunków. Czasami w celu uzyskania niepowtarzalnego smaku istnieje nawet możliwość mieszania różnych owoców w odpowiednich proporcjach, ponieważ wtedy można przechowywać nadmiar słodyczy lub kwasów w zależności od tego jak wyglądają indywidualne upodobania domowego producenta czegoś takiego. Produkcja wina owocowego jest związana czasami z koniecznością przygotowania do tego przynajmniej niektórych gatunków owoców. Przypadku winogron wiadomo, że należy usunąć wszelkie łodygi, liście i tak dalej. W przypadku owoców takich jak wiśnie i śliwki zdarzyło mi się już wielokrotnie w ramach przygotowania Coś takiego pestkować ręcznie lub maszynowo. Jako pewną ciekawostkę podpowiem, że można celowo kilka procent z tych pestek zostawić w celu uzyskania w gotowym płynie niewielkiej dozy goryczki. Dopiero po tym przygotowaniu jestem w stanie przejść do etapu związanego z połączeniem składników w odpowiednich proporcjach.

To one okazują się kluczowe w kontekście smaku gotowego produktu. Poza standardowymi składnikami takimi jak owoce, cukier i woda poleciłbym skorzystanie z jeszcze kilku aromatycznych. W winie z owocami doskonale odnajdą się na przykład goździki, dodatki w postaci różnych gatunków miodu i tym podobne.