Praktyczne serwisy obiadowe

 

Bez względu czy gotujemy samodzielnie w domu, czy kupujemy gotowe dania i spożywamy je u siebie, to musimy mieć jakieś naczynia. Przecież herbaty trzeba się napić w kubku, a płatki z mlekiem na śniadanie, zjeść na talerzu, lub w miseczce.

Z czego się składa serwis obiadowy?

serwisy obiadoweKażdy z nas ma w kuchni naczynia do serwowania potraw. Jedne są używane na co dzień, kiedy jemy obiad z rodziną, a inne wykorzystywane są na specjalne okazje, czyli na przykład na święta, czy ważne uroczystości rodzinne. Serwisy obiadowe mogą być przeznaczone dla sześciu, dwunastu, lub nawet osiemnastu osób. Oczywiście znajdziemy też dużo większe serwisy, które są wykorzystywane w gastronomii. W podstawowej zastawie stołowej znajdują się talerze płytkie i głębokie oraz miseczki, które mogą być zamiennie stosowane z talerzami. Bardziej rozbudowane serwisy mają także filiżanki z podstawkami, wazy na zupę, czy dzbanki na herbatę. Mogą jeszcze mieć sosjerki, cukiernice i dzbanuszek na mleko. Wybór jest naprawdę ogromny nie tylko w ilości elementów, ale także w modelach, kształtach, czy kolorach. Najlepsza jakościowo jest zastawa obiadowa wykonana z porcelany, ale też jej cena może sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Klienci najczęściej wybierają modele na sześć osób do codziennego użytku oraz bardziej odświętne na specjalne okazje. Zdecydowanie lepiej wygląda, jeżeli cała rodzina je wspólnie obiad a jednakowych talerzach, niż żeby każdy był z innego serwisu. W niektórych sklepach elementy zastawy można kupować na sztuki.

Większość modeli serwisów obiadowych można bez problemowo myć w zmywarce, lecz jeżeli mamy cenny serwis, z efektownymi, ręcznymi zdobieniami, to lepiej go czyścić ręcznie. Zastawa obiadowa często jest wręczana jako prezent dla nowożeńców.